• De beursgraadmeters op Wall Street zijn donderdag met de grootste dagverliezen gesloten sinds de beurscrash op Black Monday in 1987.
  • Beleggers waren niet onder de indruk van de extra maatregelen die de Federal reserve tussentijds aankondigde.
  • In Amsterdam boekte ook de AEX met een min van 10,8 procent zijn op een na grootste dagverlies ooit.

De beursgraadmeters op Wall Street zijn donderdag met de grootste dagverliezen gesloten sinds de beurscrash op Black Monday in 1987.

Net als in Azië en Europa zijn Amerikaanse beleggers geschrokken van het inreisverbod voor Europeanen naar de Verenigde Staten om de uitbraak van het nieuwe coronavirus te beteugelen. Tussentijds kondigde de Federal Reserve aan om extra geld in de markt te pompen, maar beleggers waren niet onder de indruk.

De Dow-Jonesindex ging met een min van 10 procent de handel uit op 21.200,62 punten. De bredere S&P 500 eindigde met een koersverlies van 9,5 procent op 2480,64 punten en techbeurs Nasdaq zakte 9,4 procent tot 7201,80 punten.

Kort na opening werd de handel nog voor een kwartier stil gelegd. Het is al de tweede keer deze week dat de beurzen in New York zo hard onderuit gingen dat een automatisch noodmechanisme werd ingeschakeld. De Fed pompt via kortlopende leningen komende tijd biljoenen dollars in het financiële systeem, zo werd aangekondigd. Ook verruimt de centrale bank een lopend opkoopprogramma van Amerikaanse staatsleningen. Nadat dit bekend werd liepen de koersverliezen even terug, om vervolgens nog verder uit te breiden.

Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines en United Airlines sloten tot bijna 25 procent in het rood. Zij hebben het al langer zwaar door de schadelijke impact van de ziekte op het vliegverkeer. President Donald Trump kondigde aan al het vliegverkeer van Europa naar de VS vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen.

Ook harde klappen voor de AEX en KLM

Eerder op de dag sloot in Amsterdam de AEX 10,8 procent lager. Alle 25 fondsen in de AEX eindigden diep in het rood. Financiële fondsen als ING, ABN AMRO en verzekeraar Aegon behoorden tot de grootste verliezers met minnen tot 21,6 procent. Ook winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield zakte 21,6 procent.

In de MidKap verloor luchtvaartcombinatie Air France-KLM donderdag 12,7 procent. Het inreisverbod voor Europese landen heeft dramatische gevolgen voor de reiswereld, zeggen deskundigen.

Air France-KLM is de impact van de door Trump aangekondigde reisrestricties nog goed aan het bestuderen, maar heeft al wel aangekondigd zijn netwerk van vluchten naar de Verenigde Staten de komende twee weken zo veel mogelijk in stand te houden. KLM wil daarmee klanten de kans geven naar huis te reizen.

Volgens topman Pieter Elbers bevindt KLM zich in een serieuze crisis: "De situatie was al moeilijk. Eerst moesten we stoppen met vliegen op China, toen deels op Italië en nu komt de reisban voor Europese reizigers naar de Verenigde Staten erbij", zegt hij tegen de Telegraaf. "Iedere keer moeten we onze zeilen weer bijzetten, maar we zitten nu echt in een serieuze crisis."

Lees ook: